Hvordan to venstre sko kurerte meg fra en kriminell løpebane

Oppdatert: 24. jan. 2019


Da grafitti kom til Norge på midten av 80 tallet, begynte også jeg å tegne grafitti, men har ikke baller nok til å gå ut og spraye på husvegger. Jeg gjør det på baksiden av huset vårt i Telthusbakken hvor ingen kan se det, og ved én anledning på Hammersborg fritidsklubb, men da fordi det er lovlig.


Hvorfor så forsiktig?


Jeg har vært huket inn en gang for lenge siden, og tilbragte allerede som 15-åring en natt på glattcelle. Det frister ikke til gjentagelse.


Graffitti character av «Katta», mitt fjortis crush


Idiotisk forbrytelse


To kompiser og jeg begikk en idiotiske forbrytelse som kurerte meg fra en kriminell løpebane. Moten på denne tiden bestod av Ball, Busnell eller Lacoste genser, Levis 501 bukse, Millet boblejakke og Isba eller Mefisto sko.


Som 15-16 åring i 80-talls uniform.

Nederst på Grünerløkka lå skobutikken Ramona Skosalong, i krysset Markveien og Skomakergata som fortsatt ligger der den dag i dag. Den eneste butikken som er igjen etter at Løkka ble hipt. I utstillingsvinduet mot Skomakergata sto det utstilt hvite Mefistosko, og dem trengte vi for at 80-talls uniformen skulle bli komplett. Vi må ha vært temmelig korka, for skoene i vinduet var to venstresko, og vi var dessuten 3 som skulle dele.
Jeg holdt vakt mens de to andre kastet en stein gjennom vinduet og knabba til seg skoene. Vi hadde planlagt fluktruten nøye, men da vi løp fra butikken fikk vi øye på en Securitas-bil nederst i dompa i Møllerveien, ved inngangen til området hvor Vulkan ligger i dag. Og av frykt for at den skulle fatte mistanke, får en av oss den gode ideen at vi skal rope og skrike for å lure vakten til å tro at vi bare er tre gutter som sloss og lager kvalm. Genialt...

Idet vi løper over broen i Møllerveien, dukket det opp en svartemarje (politibil) på toppen av bakken. Omtrent der Blå ligger i dag, blir vi innhentet av tre politimenn som slenger oss i bakken. Jeg glemmer ikke ansiktsutrykket til den ene politimannen når han oppdager at det vi skjuler under jakkene ikke er våpen, men 2 stk venstresko.Natt på glattcelle


Natten tilbringes på glattcelle. Jeg er enda ikke fylt 16, så politiet har egentlig ikke lov til å låse meg inne. Jeg er så nervøs at jeg ikke klarer å huske riktig personnummer.

Etter avhøret dagen etter, blir jeg hentet av mamma. Som har bursdag. Skammen henger over meg som en svart sky. Politimannen som avhørte meg, kunne ikke få sagt det nok ganger at en prikk på rullebladet ville hindre meg å reise til Amerika i fremtiden. Og fordi jeg fortsatt var under den kriminelle lavalder, ble barnevernet koblet inn og kom en dag på besøk.

Slik ble jeg kurert for en kriminell karrière. Og derfor fungerte ikke grafitti for meg. Poenget var jo å tegne ulovlig på andres eiendom, og det fikk jeg meg ikke til å gjøre.

Men 18 år gammel, bestemmer jeg meg isteden for å lage en dokumentarfilm om miljøet.

”Kunst uten hemninger”, kaller jeg den.

Filmen sender jeg til NRK som liker det de ser, men dessverre ikke kan sende den fordi den er filmet på video 8. Året etter, lager i stedet NRK ungdomsavdelingen sin egen reportasje i programmet "Vandaler vrenger plater".


Min egen "Kunst uten hemninger" blir aldri vist offentlig før jeg i 2016 legger den ut på Filmfyren sin facebookside. Der treffer den endelig sitt publikum, nesten 30 år etter at den ble laget. Responsen er overraskende og overveldende. Filmen blir ekstra godt mottatt fordi den viser grafittigmiljøet i sin spede begynnelse, og man ser graffitti som i dag ikke eksistere lenger. Dette var aldri en tanke som slo meg da jeg laget den: at filmen kom til å preservere graffitti som senere ville bli fjernet for godt.


#mefisto #mephisto #sko #graffiti #dokumentarfilm #innbrudd #80tallet #glattcelle #forbrytelse #80tallsuniform #ramona #politi #svartemarje #venstresko #oppvekst #grunerløkka #graffittimiljøet #oslo #markveien #skomakergata #film #levis501 #lacoste #ball #brusnell #millet #isba #hammersborgfritidsklubb


370 visninger3 kommentarer

Siste innlegg

Se alle